800 g | Hovězí svíčková |
1 lžička | Sůl |
1 špetka | Pepř |
7 lžíce | Rostlinný olej |
3 lžíce | Máslo |
3 lžíce | Hladká mouka |
1/2 lžíce | Pepř - zelený |
200 ml | Vývar z kostky (Masox) |
100 ml | Smetana Kávová |
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v lednici odležet.
Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z masoxu. Důkladně rozkvedláme, přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Asi 20 minut za stálého míchání povaříme. Do omáčky přidáme zelený pepř (asi 1/2 roztlučeme) a krátce prohřejeme. Maso opečeme na rozpáleném oleji z každé strany - dle vlastní chuti.
Biftek servírujeme s omáčkou. Jako přílohu podáváme hranolky, krokety nebo opečené brambory.
Borůvkový tvarohový dort
2 lžíce | Želatina |
2 dl | Mléko |
500 g | Měkký tvaroh |
3 lžíce | Moučkový cukr |
1 balíček | Vanilkový cukr |
400 g | Borůvky |
1 balíček | Šlehačka v prášku |
Mléko |
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému.
Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.